Pırlanta

Pırlanta Üretim Aşamaları

Pırlanta Üretim Aşamaları

Görünümü ve ışıltısıyla büyüleyen pırlantalara gerek tezgahlarda gerekse online satış mağazalarında hepimiz büyük bir hayranlıkla bakmaktayız. Özellikle kadınlar için büyük anlam ifade eden, erkeklerin özel günlerinde kadınlara hediye edebileceği manevi değeri en yüksek hediyelerin başında gelen pırlantaların bizlere ulaşmadan önce ne gibi üretim aşamalarından geçtiğini hiç merak ettiniz mi?

Pırlanta Üretim Aşamaları

Her şeyden önce tabiatta nadir olarak bulunan elmasın büyük emeklerle işlenmesi sonucunda ortaya çıkan pırlantanın son aşamaya gelinceye kadar pek çok aşamadan geçtiğini belirtmek gerekir. Diğer bir deyişle pırlanta üretim aşamaları oldukça detaylı ve katmanlıdır. Pırlantanın üretim sürecinde ciddi bir emek ve el işçiliği göze çarpmakta olup bu süreci pırlanta üretiminde ustalaşmış işinin ehli kişiler yürütmektedir.

Tabiattan çıkarılan ve çoğunlukla küçük taş ve çakıl parçaları formunda olan elmasın pırlanta haline dönüştürülme sürecinin pek çok işlem sonucunda gerçekleştiğine değindik. Dolayısıyla elması mücevher pırlanta formuna dönüştürebilmek için gerçekten müthiş derecede sabır, dikkat ve beceri gereklidir. Pırlanta üretiminde üreticinin en büyük hedefi, en düşük üretim maliyeti ile mümkün olabilecek en iyi pırlanta kesimi ile en iyi pırlanta karat ağırlığını elde edebilmektir.

Pırlanta Nasıl Üretilir?

Her bir pırlanta ürününün kendisine özgü bir kalıbı mevcuttur. Ürün bu kalıplara göre dökülür ve üretim aşamasına başlanır. Ürünün kalıbının mevcut olmaması durumunda farklı programlardan yararlanılarak üç boyutlu çizimler yapılır ve render alınır. Kauçuktan imal edilmiş olan bu kalıplar çizimlere göre makinelerde kesilir. Siparişi verilen ürünün kalıbı firmanın elindeyse ikinci üretim aşamasına geçiş yapılır.

İkinci aşama döküm aşaması olarak adlandırılır. Bu aşamada kauçuk malzemelerin içine enjekte edilen mum soğuduktan sonra kaba alınır. Kaba alınan mumun soğutulması işleminin ardından yeniden soğuması için altı dökülüp soğutma işlemi tekrarlanır. Kalıptan çıkartılmış altın sade olarak nitelendirilmektedir. Sade malzemeye ön cila yapılmasının ardından temiz bir görüntü elde edilir. Bu işlem sayesinde montür adı verilen ve altından elde edilen taş yuvalarının yer aldığı kısım meydana gelmiş olur.

Altının sade kısımları elde edildikten sonra pırlanta ve renkli taşlar mıhlanarak bir başka aşama olan mıhlama aşaması da tamamlanmış olur. Geleneksel bir aşama olan bu aşama işinin ehli kuyumcular tarafından hassas el aletleri kullanılarak gerçekleştirilir.  Bu işlemlerin ardından ürünün son cilası atılarak rodajı yapılır. Pırlanta üretim aşamasında son adım ise parlatma ve bitirme işlemi olmaktadır.

Pırlanta üretimi geleneksel ya da modern üretim teknikleri açısından farklılıklar gösterse de her üretim temelde bu aşamalardan geçmektedir. Tekvin Pırlanta’nın ustaları da 40 yıldır el emeği ve özenle ihtiyaçlara yönelik en iyi tasarımları üretmeye devam etmektedir. Unutmayın; Tekvin Pırlanta’nın tutkuyla tasarlanıp işlenen modellerini incelemek için online satış mağazası 7/24 hizmetinizdedir.